Lori Surat Khabar Lama

26 Disember 2012

Bean Bag Junior

Salam dan hai


Walaupun saya demam daripada hari Isnin, tapi mungkin semangat nak pergi Macy agak kuat, petang semalam  saya gagahkan diri ke sana juga lepas demam dah kebah. Minggu lepas dah melawat ke sana masa cari langsir, jadi kali ni pergi untuk memuktamadkan pilihan langsir kami.

Tapi seperti biasa, Dyzhwar buat perangai kat Macy. Tiap kali ke sana, mesti dia buat perangai. Saya syak, disebabkan Macy ni banyak perabot, dia ingat ni macam rumah. Jadi dia selamba sahaja henyak sofa, main panjat-panjat, jadi kena monitor pergerakan dia sentiasa, sementara D pergi uruskan dengan staff Macy.


Walaupun kami ada ukuran yang kami ambil, tapi atas nasihat staff Macy, kami gunakan juga khidmat ukur mereka. Staff tu juga syorkan, buat ukuran untuk semua tingkap di dalam rumah, untuk rekod dan memudahkan kalau nak buat langsir di masa akan datang pasal perkhidmatan mengukur percuma ni cuma untuk kali pertama. 

20 Disember 2012

Jam Dinding 3D

Salam dan hai

Dulu, saya pernah tulis tentang jam dinding, di post sini


Banyak lagi gaya jam dinding yang menarik bagi saya,tapi saya suka dua gambar di bawah ni, sesuai untuk D yang selalu tak punctual 




Baru-baru ni ada promosi di GroupOn



19 Disember 2012

Niat di Hati

Salam dan hai


Saya dan D tak banyak persamaan dalam hal hiasan rumah, tapi kami setuju yang ruang tamu kami dibuat dengan tema : Asal ada dan disebabkan itu, banyak kesilapan kami buat.

Takpe, proses pembelajaran kan?

Sebelum masuk rumah, D rancang taknak ada apa-apa kat ruang tamu sehingga jumpa yang dia berkenan. Malangnya, masa beli katil bilik tidur utama, saya ternampak set sofa dan terus merengek-rengek nak beli. D tak setuju tapi biasa la, baru kawin, mesti la semua dia akan cakap "Ikut sayang la". Cuba test sekarang, pergi Ikea amik aje perabot, mesti dia kata "Ni untuk apa? Praktikal ke?Tak semak ke?" 

Ye, manusia berubah dan kita harus pasrah haha

Ni rupa ruang tamu kami.



18 Disember 2012

Bila Opah dan Umi Tak Sependapat

Salam dan hai


Ibu kadang-kadang tak setuju dengan cara saya.  Biasa la, Opah dan cucu, lain hubungannya berbanding ibu dan anak. Ibu sekarang, tak sama dengan ibu masa kami adik beradik kecik-kecik.. atau mungkin kami bertiga masa tu terlalu nakal, jadi ibu sangat-sangat garang. Setakat kena cili mulut pasal tipu ibu tak mengaku letak sabun basuh baju banyak-banyak dalam mesin basuh, kena kurung kat luar rumah pasal ibu panggil mandi masa Maghrib, tak balik-balik, diberi parang dan pisau sorang satu bila bergaduh, dah menjadi rutin masa kami kecil. Tapi bila dengan cucu sendiri, dah lain agaknya.  







04 Disember 2012

Projek terbaru: Bilik Air Dyzhwar Pula


Salam dan hai

Sejak projek bilik mainan Dyzhwar dah selesai, saya macam tercari-cari projek apa nak buat. 

Pasal tu sengaja cari kerja, dengan mulakan projek bilik air Dyzhwar.  Dyzhwar takde masalah nak mandi, dia suka sangat main air, tak perlukan sebarang motivasi pun untuk galakkan dia manci, cuma umminya sahaja yang rasa bilik air tu perlu dideko pasal takde warna-warni.  

Satu-satunya benda yang diletakkan di bilik air ni, cuma baldi, gayung dan alas kaki mandian Dyzhwar.
Sumber

03 Disember 2012

Kemas Stor yang Tak Akan Tamat

Salam dan hai

Sejak dah ada anak ni, kadang-kadang saya rasa cuti hujung minggu berlalu begitu sahaja. Macam tak sempat nak nikmati. Sedar-sedar dah hari Isnin. Mungkin pasal hujung minggu pun, berjalan keluar, jadi tak merasa nak duduk rumah rehat-rehat. Tapi kalau kat rumah pun, takde istilah rehat pasal kena buat kerja rumah pula,

Macam minggu lepas, saya baru beli 2 bekas plastik kat Pasar Borong Selangor tu. Sebelum ni, saya dah beli 2 bekas plastik cam kat bawah ni, tapi lepas susun barang, rasanya perlukan lebih lagi bekas-bekas plastik macam ni untuk simpan barang. Kukuh berbanding kotak dan boleh dilihat isi kandungannya daripada luar.

Sumber


28 November 2012

Soalan Rawak

Salam dan hai

Biasanya, soalan paling menjengkelkan ibubapa adalah bila ditanya tentang perkembangan anak.


"Dah boleh buat apa dah?"
"Meniarap aje? Eh anak akak masa baya anak ko, dah boleh bertatih dah"
"Lambat ni tumbesaran anak ko"
"Keciknya anak ko, tak macam budak 7 bulan pun"
"Ko tengok anak aku, lebih muda daripada anak ko, tapi dah lebih berat daripada anak ko"

Tapi untuk saya dan D, soalan ni tidak pernah diajukan pada kami. Syukur pasal Dyzhwar semuanya cepat. Berjalan pun lebih cepat daripada saya masa kecik, 9 bulan sudah berjalan. Berat dan tinggi semuanya bagus. Sudah mula nak bercakap. Faham arahan yang mudah. Dah boleh tolong isi baju dalam mesin basuh. dah boleh diharap bawakan makanan ke meja makan. Dah boleh berdikari suap makanan sendiri..

Tapi Allah tu Maha adil. Dia tak bagi kita semua.



Soalan yang saya selalu terima

27 November 2012

Tips Kalau Memborong di Pureen Warehouse Sale

Salam dan hai

Rasanya, rata-rata ibu tau yang Pureen Warehouse sale berjalan sekitar minggu lepas, pada 24 dan 25 November. Ini adalah kali ke 3 saya ke Warehouse sale ni. 

Kali pertama, saya tak sempat berkongsi dalam blog ini, tapi kali kedua, saya  ada kongsikan pengalaman di post ini dan ini

Kami borong baju basahan Dyzhwar memang setahun dua kali sahaja biasanya, semuanya pun di warehouse sales pureen. Kesian Dyzhwar. Tapi pasal barang murah dan cantik, jadi sanggup juga la menunggu.

Memandangkan ini kali ketiga shopping, jadi sedikit sebanyak sudah tahu apa yang boleh dijangkakan daripada sales macam ni. Yang pasti, ibu-ibu dan ayah-ayah memang sangat rakus memilih baju. Kadang-kadang memang naik ngeri juga tengok.

Jadi kali ni, saya nak kongsikan tips serba sedikit apa yang perlu dijangkakan dan apa yang perlu dibuat jika mahu join warehouse sales Pureen ni

22 November 2012

Idea untuk Blackboard Wall Decal

Salam dan hai

Semalam saya ada update tentang projek signage bilik permainan Dyzhwar menggunakan Blackboard Wall Decal.

Patutnya malam tadi, saya dah mulakan dengan projek labeling untuk barang-barang dalam stor ni

Sumber

21 November 2012

Blackboard Wall Decal

Salam dan hai


Dah lama sebenarnya saya tunggu penghantaran blackboard wall decal ni. Saya beli di Groupon. Memang dah lama mencari.Bila ada sahaja tawaran kat Groupon, terus saje rembat.


20 November 2012

Cuba Menghadam

Salam dan hai

Mood dekorasi rumah mendatar sikit, pasal kena tunggu duit gaji masuk dulu. Begini la hidup orang makan gaji kan?

Cuti umum minggu lepas, sempat letakkan karpet beli kat Ikea ni. Tak sangka, kami berdua boleh alihkan meja berat tu. Tapi D la lebih banyak buat kerja pasal saya tak larat sangat nak angkat meja tu. Angkat kerusi tu saya boleh buat.

Maka ini la hasilnya

14 November 2012

Dyzhwar Gone Wild

Salam dan hai

Semalam cuti Deepavali, kami duduk-duduk sahaja di rumah. Esok cuti Awal Muharam pun sama, cuma duduk-duduk rehat-rehat sahaja. Siapkan apa-apa kerja rumah yang boleh dibuat. Kalau tunggu hujung minggu, takut ada jemputan kahwin ke, family gathering ke, kang tak sempat nak buat apa.

Selasa malam rabu, saya sempat lapkan kabinet dapur. Kali terakhir di lap saya rasa masa saya mengandung dulu. Tu pun D yang buatkan. Kiranya Dyzhwar dah setahun 2 bulan, maka hampir setahun juga la saya tak mengelap kabinet dapur. Patut la warna putihnya nampak malap.

Saya tak gunakan bahan pengilap khas pun, sekadar pakai satu bahan yang sekarang saya lupa apa namanya. Beli bahan cecair ni pasal orang kabinet yang cadangkan, berkesan untuk bersihkan kabinet bewarna putih. Tapi sekarang lupa apa nama cecair tu. Tapi nanti kalau ingat, saya edit kemudian.

Gambar tiada pasal masa tu, tak terfikir pulak akan nampak perubahan sebelum dan selepas yang ketara. Haih

Tapi ada gambar lain.

Gambar nasi jagung+ayam bakar+ salad sayur, menu makan tengah hari semalam. Tangan kecik tiada dalam menu.


12 November 2012

Colour Scheme

Salam dan hai

Suka tengok susunan kombinasi warna-warna dibawah ni. SUmber daripada Pinterest. Boleh beri banyak idea


09 November 2012

Mainan daripada Cardboard

Salam dan hai

Masa kemas stor tempoh hari (post) saya banyak kotak kosong yang tak digunakan lagi. Saya ketepikan siap-siap untuk hantar ke pusat kitar semula.

Tapi lepas tengok idea-idea di bawah ni, tiba-tiba berbelah bagi. Rasa macam nak cuba buat satu projek DIY gunakan cardboard ni. Walaupun saya tahu, daya tahannya tidak tinggi, tapi rasa macam seronok nak cuba sesuatu yang belum pernah saya cuba.

Dapur mainan daripada cardboard (ye walaupun Dyzhwar lelaki, tapi dia perlu tahu, umi dia akan pastikan dia kena belajar memasak. Noktah. Takde tolak ansur tentang itu)



08 November 2012

Merah Menyala



Salam dan hai

Walaupun tuan punya badan belum lagi boleh dipisahkan daripada kami, tapi saya tetap nak hiaskan bilik tidur Dyzhwar serba sedikit. Saya nak biasakan dia dengan bilik tu, takde la dia rasa bilik tu menakutkan dia. Buat masa sekarang, saya dah latih dia salin baju di biliknya. 

Rancangannya, perabot saya nak kekalkan warna putih. Senang nak masuk dengan semua warna. Tak perlu la untuk kerap tukar perabot. 

Langsir untuk bakal bilik tidur Dyzhwar baru dibeli masa ke Ikea hari tu.  Itu yang paling asas dan keperluan utama pasal kalau pasang lampu bilik tu, boleh nampak terus tembus daripada luar.   Kami dah duduk rumah ni hampir setahun lebih dan sebelum ni pintu bilik tu kami sentiasa tutup untuk elakkan pandangan terus ke dalam bilik. Baru la sekarang nak letak langsir. 

Rancangnya bilik ni nak gunakan tema warna merah. Sebabnya Dyzhwar suka warna merah dan warna merah belum digunakan di mana-mana bahagian rumah kami sebagai warna tema. 
Ni langsir bilik Dyzhwar daripadSumber ini

07 November 2012

Kali ni, Dyzhwar yang Tenang

Salam dan hai


Saya dan D amik cuti semalam dan kelmarin. Saje mak Dyzhwar nak shopping macam orang gila kat Ikea nak luang masa dengan Dyzhwar. 

Hujung minggu hari tu pun masih luangkan masa dengan dia, cuma agak terhad kerana kami ada jemputan kahwin kawan rapat kami. Memang perkahwinan yang ditunggu-tunggu oleh D, memandangkan kawan dia ni kiranya penutup majlis kahwin untuk geng tiga serangkai D daripada zaman sekolah. 


Kami di rumah pengantin sebelum konvoi
Muka suci kan Dyzhwar? Jangan percaya...

02 November 2012

Menu Berpantang Saya

Salam dan hai

Topik yang memang tak sesuai tiba-tiba dimasukkan ke dalam blog rumah ni. Tengah sedap-sedap cerita pasa deko rumah, tiba-tiba ada topik pelik camni.



Semalam, masa tengah kemas kini koleksi gambar-gambar Dyzhwar, buang mana-mana gambar yang kabur dan duplicate, tiba-tiba baru perasan ada terselit gambar dibawah ni



01 November 2012

Rak Buku

Salam dan hai

Kan bagus kalau kat sini ada jual rak buku seakan-akan dahan pokok ni.

31 Oktober 2012

Bakery Item Katanya..

Salam dan hai

Saya dah khaskan ruang atas ni untuk ruang "Bakery item" saya yang sejemput tu.


Gambar rekod. Sumber disini

30 Oktober 2012

2 Tahun Selepas Dia Terima Nikahnya

Salam dan hai

Lihat ticker di kanan





Kami tak dapat nak buat apa-apa rancangan bercuti atau sambutan sebab masing-masing bekerja dan tak dapat cuti. Jadi, apa yang kami buat, menyambut ulangtahun kedua perkahwinan kami dengan amat sederhana di rumah. Kena tangguhkan dulu nak menyambutnya.

29 Oktober 2012

Bila Tiada Gambar Membuktikan

Salam dan hai


Perkara yang merungsingkan saya sejak dah berkeluarga ni, adalah kemalasan/ kealpaan/ kelupaan untuk mengambil gambar. Memang masalah betul. Gambar raya haji kami sekeluarga pun takda. Yang banyaknya, gambar Dyzhwar buat perangai dalam kereta


Tidur cam ni. Tiba-tiba dah tidur

Nak pakaikan seat belt, tanpa tuannya

22 Oktober 2012

Review: Red Velvet Segera dan Coklat Fondue

Salam dan hai


Kalau masa kecik-kecik dulu, kalau main bola dalam rumah, alamatnya memang berdas-das cubitan kena kat perut.

Tapi sekarang, dengan  babahnya pun pakat main dalam rumah.


video

Nak taknak memang kena layan Dyzhwar main bola di ruang tamu, sementara nak lekakan dia daripada kacau saya. Saya tengah letakkan cream cheese pada red velvet. Letak dalam cup muffin, senang nak uruskan

18 Oktober 2012

17 Oktober 2012

Rak dalam Kabinet

Salam dan hai


Kadang-kadang, saya rasa, nak menyusun barang pun memerlukan kos. Kalau nak barang nampak kemas, pun kena keluarkan duit. Saya percaya, ada sahaja cara DIY tapi tu bukan kepakaran saya dan tiada tahap kreativiti nak cipta, maka saya beli sahaja siap-siap segala apa yang membolehkan barang-barang dirumah kami tersusun elok.

Contohnya macam shelf ni


Sumber

Ni dapur saya

16 Oktober 2012

Room Divider

Salam dan hai


Keluasan rumah kami memustahilkan kami untuk letak bar atau bina room divider untuk pisahkan penglihatan tetamu terus ke dapur. Rancangan kami daripada mula, nak beli room divider yang boleh alih. Kiranya, kalau tetamu ada sahaja, baru room divider ni dipasang. Kalau setakat saya dan D, tak perlu kot nak letak buat sempit.

Lama dah cari, ada yang berkenan mahal sangat. Ada mampu milik tapi tak berkenan. Saya kurang minat kayu ukir-ukir, biar pun saya tahu itu lebih tahan lama. Saya nak sesuatu yang simple dan praktikal untuk saya.

Ingatkan tak jumpa, sehingga la terjumpa ini


Sumber

15 Oktober 2012

Kisah Ikea, Daiso dan Dyzhwar yang Tidak Tenang

Salam dan hai


Akhirnya, selepas hampir dua bulan tiada progress rumah, akhirnya minggu lepas berjaya ke Ikea dan dah alang-alang sampai ke sana, singgah juga ke Daiso the Curve.

Ni Dyzhwar. dengan muka gembira beliau di bawa berjalan


Dyzhwar dah besar sikit, baru saya dapat merasa duduk
di bahagian depan semula :)

11 Oktober 2012

Majlis Akikah: Bahagian Terakhir

Salam dan hai

Kalau kali ni saya lebih yakin tentang nak susun waktu memasak berdasarkan pengalaman-pengalaman lepas, tapi saya silap percaturan bila berhadapan dengan perkara-perkara baru, terutama bab kemas mengemas

1. Tak rancang nak letak perkakasan kotor di mana.

Ini adalah keadaan dapur saya setelah majlis bersurai



10 Oktober 2012

Majlis Akikah: Bahagian Kedua

Salam dan hai

Kalau dalam bahagian pertama, saya dah kongsi tentang menu majlis akikah Dyzhwar, kali ni untuk bahagian kedua saya nak kongsi tentang susunan waktu saya bekerja untuk menyediakan menu dan keperluan majlis yang lain.

Majlis kami hari Sabtu, 6 Oktober. Seperti yang sudah saya sebut di dalam bahagian pertama, saya susun siap-siap pinggan mangkuk lengkap ada label di atas meja buffet 2 hari sebelum hari majlis. Perkara-perkara sampingan yang lain macam kedudukan bekas nasi dan bentangkan tikar, baru saya buat malam hari majlis. 

Selain tu, saya senaraikan siap-siap kerja-kerja adhoc yang perlu disediakan, macam alas meja makan, cetak label makanan, lap pinggan makan dan gelas, sediakan bekas nak bancuh air, beli plastik untuk bungkus makanan, beli daun pisang kat pasar, dan perkara-perkara lain yang perlu diambil kira. List ni biasanya saya sediakan seminggu awal dan dicatat bila-bila masa yang saya teringat. Selalu simpan dalam handphone, senang nak kemas kini senarainya.

Saya senaraikan menu-menu majlis akikah ni dalam kertas biasa aje. Kertas ni daripada buku nota biasa sahaja. Belakang tu, saya dah cetak siap-siap deko hidangan yang saya nak imitasi. Hehe




Kertas ni tampal di pintu peti ais. Bila ada menu yang dah siap, terus potongkan daripada senarai. 

08 Oktober 2012

Majlis Akikah: Bahagian Pertama


Salam dan hai

Alhamdulillah, Sabtu lepas bersamaan 6 Oktober, telah berjaya menganjurkan majlis doa selamat akikah untuk Dyzhwar. Semua berjalan dengan lancar Alhamdulillah, Cuma terkilan pasal disebabkan sibuk menguruskan juadah dan segan nak ambil gambar sepanjang majlis berjalan, maka tiada la gambar majlis ketika berlangsung. Masa babahnya berucap mengalukan kedatangan tetamu, terfikir nak ambil gambar tapi rasa macam tak sopan la pulak mak budak amik gambar beria hehe.

Dyzhwar pun bantai tidur daripada 10 pagi sampai hampir 1 petang. Dyzhwar tak berapa suka orang ramai-ramai kecuali di Mall pasal tempat luas. Kalau tempat sempit ramai orang, dia akan moody. Maka setengah jam pertama adalah cubaan untuk melayan kerenah Dyzhwar.




03 Oktober 2012

Rancangan Akikah Dyzhwar

Salam dan hai



Sunat akikah seminggu selepas bayi dilahirkan tetapi masa seminggu Dyzhwar dilahirkan, kami suami isteri masih kalut dan sedang membiasakan diri dengan kehadiran orang baru. Kewangan pula masa tu memang tidak mengizinkan, jadi kami niat nak buat akikah untuk Dyzhwar selepas kewangan lebih stabil.

Rezeki Dyzhwar agaknya, insyaAllah hujung minggu ni nak buat majlis akikahnya. Sekadar doa selamat, takde nak cukur rambut bagai, budak dah setahun dah ada kaki, tak mungkin duduk diam.

Minggu lepas, kami suami isteri dan kedua-dua ayah kami, sempat pergi ke kandang kambing untuk pilih kambing akikah Dyzhwar.



28 September 2012

Role Play

Salam dan hai

Anak-anak ni, proses pembelajaran dia paling cepat adalah meniru perbuatan orang lain. 

Lepas ada anak, baru la faham kenapa kawan-kawan saya yang dah ada anak, selalu upload gambar anak-anak mereka sedang bersolat dengan gaya masing-masing.

video



26 September 2012

Memegang Amanah Anak


Salam dan hai


Saya nak kongsi cerita tentang isu Pecah Amanah. --Boleh kot gunakan istilah ni dalam konteks post ni hehe. Amat sesuai untuk bulan Syawal yang telah berlalu.

Isu pecah amanah dalam rumah tangga, apabila wang digelapkan.

Wang siapa? 

Ye, semua tahu duit suami adalah duit isteri juga. tapi duit isteri, bukan duit suami.

Bukan itu yang saya nak cerita. Saya nak cerita tentang duit anak-anak. Yang belum ada anak lagi, tak apa, ni boleh dijadikan tauladan.

Kalau kita perhatikan, daripada kecil lagi, anak-anak ini sudah diberikan wang oleh orang sekelilingnya. Terutama pada hari jadinya, ketika masih dalam hari, atau pada hari raya. Saya melahirkan Dyzhwar seminggu sebelum raya. 

Memang terbukti teori, bayi akan dapat duit raya lebih banyak daripada kanak--kanak. Sekali dihulur, paling-paling kurang nota bewarna merah.

Dyzhwar dalam hari.. masih demok

25 September 2012

Aktiviti Terbaru Di Hujung Minggu

Salam dan hai

Kesian kadang-kadang tengok Dyzhwar di hujung minggu


Beberapa saat sebelum Dyzhwar libas muka saya dengan raket badminton dia
Memang la dia ada playroom dia, dia boleh main dalam tu. Tapi bila difikirkan, daripada hari Isnin sampai Jumaat di rumah Opah, duduk sahaja di rumah. Bila saya jemput, balik rumah pun terus masuk rumah. Main lagi dalam Playroom dia. 

20 September 2012

Car Seat Baru

Salam dan hai

Dah lama tak cerita tentang car seat Dyzhwar.

Saya pernah cerita pengalaman pahit manis saya bersama Dyzhwar dan car seatnya (Post)

Kami berdua memang dah lama pasang niat nak beli car seat baru. Kami tahu car seat lama dah tak sesuai sangat untuk Dyzhwar, baik daripada segi bentuknya dan fungsinya. Tapi pasal kami perlu uruskan kewangan untuk perkara-perkara lain, jadi pembelian ni lambat sikit dapat dijayakan.

Akhirnya, berjaya juga beli. Kami tak buat survey sangat pun pasal kami beli yang mengikut kemampuan kami. Kami masih pilih Sweet Cherry tapi kali ni tak beli di Gudangnya, sebaliknya cuma beli di Manjaku pasal harga pun lebih kurang, tak banyak beza pun.

Kiranya ni hadiah belated hari jadi Dyzhwar. Lambat hampir sebulan tapi takpe. Dia tak faham apa-apa lagi.



Muka protes lagi masa ni

19 September 2012

Pengalaman Pertama Menjadi Tuan Rumah

Salam dan hai

AMARAN: Post ini super panjang


Post sebelum ni, saya ada tulis yang saya nak berkongsi pengalaman menjadi tuan rumah jamuan raya. Tahun lepas takde rezeki pasal saya berpantang, jadi tahun ni, memang amat semangat nak buat makan-makan.

Memandang Syawal pun dah tamat, baru la saya boleh berkongsi pengalaman sedikit sebanyak macam mana saya uruskan majlis makan-makan di rumah kami.

Kami buat makan-makan sebanyak 5 kali sepanjang tempoh syawal.

Soalan biasa orang tanya pada saya: kenapa tak buat serentak aje jemput semua sekali harung?

Jawapan kenapa saya tak nak:
1. Rumah kami kecil, kami taknak tetamu rasa kurang selesa berhimpit. 
2. Kami rasa tidak perlu mengeluarkan kos pasang khemah yang disusuli dengan sewaan meja dan kerusi dan alas meja dan sebagainya. Kos-kos yang saya rasa tidak perlu dan lebih baik disalurkan kepada kos makanan
3. Saya tidak suka jemput ramai sekali harung pasal takut tak sempat nak layan tetamu kerana sibuk  memastikan juadah dan keperluan lain mencukupi. Saya tak suka jemput tetamu dan tetamu sekadar makan dan pulang, tanpa sempat berbual-bual dengan tuan rumah.
4. Saya nak cuba beberapa resepi baru yang saya tidak pernah cuba buat, jadi bila banyak kali buat makan-makan, saya dapat lah mencuba menu-menu berbeza setiap kali.
5. Kami nak tetamu sendiri rasa selesa bersama- sama tetamu lain, pasal tu kami jemput ikut kategori dan mereka kenal sesama mereka.

Saya tak kisah penat banyak kali, asal saya puas hati. Hehe

Walaupun sudah 5 kali buat makan-makan, tapi saya rasa, setiap kali jamuan, setiap kali itu juga la banyak pengalaman baru yang saya dapat.

Kali pertama buat: makan-makan dengan kawan-kawan rapat D



07 September 2012

Cerita Hari Raya

Salam dan hai.

Sudah lebih dua minggu berhari raya, baru sempat nak coretkan cerita raya tahun ni. Tahun lepas tak merasa berhari raya dalam istilah berhari raya sebab saya dalam pantang, jadi makanan raya, aktiviti raya, memang semua tidak dapat dibuat. Tahun ni baru merasa beraya dengan jayanya.

Tapi cam sedih gak la bila tengok gambar raya famili saya, gambar saya tiada. huhu. Baru tahu, sedih gak rupanya bila takde dalam gambar. *pasrah

Cerita awal hari raya saya, seperti persiapan mana-mana orang juga.

Dapat buah tangan



kena tukar duit kat bank untuk gunakan sebagai duit raya


m20 tu saya tukar untuk simpanan kenang-kenangan saya, boleh?

27 Ogos 2012

Selamat Seminggu Berhari Raya

Salam dan hai

Selamat Hari Raya. Baru bersiaran hari ni

Tapi masih belum sempat nak menulis panjang.

Tepek sekeping gambar raya dulu, nanti-nanti baru sambung semula.




tema kami tahun ni warna kuning

13 Ogos 2012

Perasaan Seorang Anak

Salam dan hai


Ibu saya seorang suri rumah. Jadi saya memang tiada pengalaman langsung dihantar ke rumah orang ketika ibu dan ayah bekerja. Pengalaman rumah dihantar beberapa orang kanak-kanak tu ada lah pasal ibu walaupun suri rumah, tapi dia bekerja daripada rumah. Dia jadi baby sitter, dan pagi-pagi kadang-kadang jual nasi lemak. Saya ingat lagi, masa saya jual nasi lemak kat sekolah, pakcik kantin dengki pasal ramai kawan-kawan beli nasi lemak dengan ibu, jadi dia mengadu pada cikgu dan akhirnya saya tidak dibenarkan berniaga di sekolah. 

Keji.

Tapi post ni bukan berkenaan pakcik kantin berhati gelap.

Post ini berkenaan hati dan perasaan seorang anak yang ditinggalkan, sama ada di taska atau baby sitter. Saya tak memahami perasaan itu. Tapi saya cuba juga memahami apa perasaan Dyzhwar ketika saya meninggalkan dia di rumah Opahnya ketika saya bekerja.

Kadang-kadang, Dyzhwar berikan pandangan kosong pada saya. Itu pada mula-mula dulu, tapi sekarang, setelah mengetahui dia mempunyai kuasa Xmen- dia boleh menggerakkan umi ke arah dia jika dia menangis- dia akan menangis sambil buat sujud syukur sebagai tanda protes dia. Kalau hari yang dia bad mood, dia akan buat sujud sahwi pula.

Belum lagi sampai ke tahap lari panjat pagar macam ada seorang budak tu pernah buat masa zaman mak saya jadi baby sitter. serius, saya fikir masa tu, Spiderman memang benar-benar wujud.

Rasanya, mana-mana ibu pun pasti setuju, tiada perasaan yang lebih indah apabila menjemput anak kita, dan melihat anak kita menunggu di depan pagar atau berlari mendapatkan kita.



10 Ogos 2012

DIY Stone Path

Salam dan hai

Jumpa idea ni dalam pinterest



1/2 cup salt, 1/2 cup flour, 1/4 cup (give or take) water. Knead until dough forms. Make impression. Bake at 200 for 3 hours. Do every summer and make a stepping stone path.

07 Ogos 2012

Hibernasi di Dunia Maya

Salam dan hai

Sibuk buat persiapan raya. 

Spesifiknya, kuih raya





31 Julai 2012

Aktiviti Minggu Pertama Ramadhan

Salam dan hai

Sudah lebih seminggu kita berpuasa. Cepatnya masa berlalu.. Entah kenapa dalam bulan puasa ni, rasa malas nak buat apa-apa aktivit deko. Belum ada mood lagi kot. Lebih kepada mood ramadhan dan mungkin lepas ni mood syawal.

Jumaat lepas, saya sempat ke Jusco Equine. Jusco tengah buat jualan sempena Raya. Sempat juga la beli beberapa pakaian untuk Dyzhwar, amik yang ada potongan 50% sahaja hehe.


Terima kasih mama Reen tolong umi buat keputusan



27 Julai 2012

Ramadhan Pertama dengan Dyzhwar

Salam dan hai

Sudah seminggu kita menjalani ibadat puasa. Memang sekejap sangat rasanya. Kalau masa kecil-kecil dulu, rasa bulan Ramadhan ni macam laaaaamaaaaaaa sangat nak habis. Tapi bila dah besar, pejam mata celik mata, eh dah sampai ke penghujung pulak. 

Ramadhan tahun ni memang amat berbeza berbanding tahun lepas. Dulu, Dyzhwar dalam perut, semuanya senang diatur. Masak makanan berbuka memang setiap hari berbeza, maklumlah baru duduk berdua jadi memang semuanya nak dicuba. Tapi Ramadhan kali ni, agak terhad nak cuba resepi memikirkan kekangan waktu, apatah lagi nak amik Dyzhwar dan bawa balik ke Bangi. Memang masa makan kat jalan raya aje.. Namun, tak boleh jadikan tu alasan. Hujung minggu tetap kena cuba menu baru :)




Kawan baik baru Dyzhwar

24 Julai 2012

Selamat Berpuasa


Salam dan hai


Post pendek.


Saya, D dan D junior ingin mengucapkan selamat menjalani ibadat puasa di bulan Ramadhan. 


Kena cuti daripada post tentang rumah, kena buat persiapan Ramadhan dan Syawal. 


Post diakhiri dengan video Dyzhwar makan--boleh?



video


17 Julai 2012

Aircond Kedua

Salam dan hai


Hujung minggu hari tu, ada orang kedai datang pasang aircond. Kami letak di ruang tamu.

Kami memang ada perancangan nak letakkan aircond kat ruang tamu, cuma kami rancang dalam 3 tahun lagi. Kami cuma buat wiring siap-siap sekali harung. 

Tiada rancangan pun nak pasang aircond awal, sehinggalah masa keluarga saya datang menjenguk 'atlet' yang tercedera dulu tu. Kami tutup semua tingkap dan tak buka pintu pasal takmo nyamuk masuk. Kat rumah ibu buat macam tu juga, tapi tak panas/bahang pun. Tapi kami rumah kami, terasa bahangnya, tambah lagi ramai orang sekaligus. Tu yang kami terfikir, ni kalau raya nanti macam mana la kalau orang datang beraya malam, takut tetamu tak selesa.

11 Julai 2012

Kisah Dyzhwar, Carseat dan 25 minit yang Panjang

Salam dan hai


Memandu bersendirian bersama anak kecil yang sedang mengamuk, 25 minit perjalanan pun dirasakan bagai 25 jam (sehari pun ada 24 jam aje ok!).


Memandangkan saya belum ada projek deko dalam waktu terdekat, jadi saya nak berkongsi cerita tentang hal lain pula. Berkenaan bos kecik saya, Dyzhwar dan cara saya mendisiplinkan Dyzhwar untuk duduk di dalam carseatnya. 

Walaupun mungkin bagi sesetengah individu, car seat tidak perlu, tapi bagi saya yang memandu solo, car seat memang amat penting untuk mengawal pergerakan Dyzhwar. 

Perkara pertama yang menakutkan saya sebelum masuk kerja selepas habis berpantang adalah menghantar Dyzhwar ke rumah Opahnya. Kawan-kawan yang sudah ada anak, dah beri amaran dan peringatan siap-siap, tentang anak-anak yang mengamuk tak mahu duduk diam dalam kereta. 1001 perangai nakal akan muncul ketika itu.

Beberapa kawan ada mencadangkan saya melatih Dyzhwar duduk di dalam car seat, elok untuk mendisiplinkan dia duduk diam di dalam kereta. Saya amik nasihat ini, memandangkan saya memang tiada pilihan kerana saya akan memandu bersendirian. D ke tempat kerja dengan motor, jadi mesti la saya yang kena hantar Dyzhwar ke rumah Opahnya.


Gambar Rekod: Babah tengah pasangkan bahagian yang terlibat

09 Julai 2012

Pakai Selotape Aje?

Salam dan hai


Hujung minggu lepas tak banyak aktiviti deko rumah berjalan.

Sebabnya si bujang kecik demam hari Sabtu pagi. Kali pertama dia demam. Memang pengalaman pertama saya jaga bujang kecik demam dan pengalaman  pertama bujang kecik demam. Mula-mula pelik juga, dia bangun tidur tak nangis, tapi senyap sahaja. Selalu bangun tidur terus nangis, macam marah-marah "Kenapa umi dan babah tinggalkan saya sorang-sorang atas katil..!!" - cam tu la. Tapi pagi tu asyik nak menempek kat saya. Manja yang amat. Makan pun tak mahu, asyik muntah. Cuma nak minum susu sahaja. Tak mahu berjalan, nak berdukung sahaja.

Teringat ibu pernah cerita, saya masa kecik dulu, makin sakit, makin diam. 

Badan Dyzhwar memang sentiasa panas, dia macam saya. Jadi susah nak agak dia demam ke tak. Patut kena beli termometer suhu badan lain kali*. Tapi ibu pernah cerita, periksa suhu belakang lutut dia dan tapak kaki dia. Kalau panas, tandanya demam.

...Dan memang bos kecik demam.


Kami pergi bawa Dyzhwar jumpa doktor, suhunya masa tu dah kurang pasal saya asyik tuamkan badan dia. Rupanya dia demam nak tumbuh gigi.  Ingatkan berjangkit daripada sepupunya Aqil, yang demam juga masa saya call abang saya. Masa tumbuh gigi empat batang depan tu, takde pulak dia demam. Sedar-sedar dah tumbuh dan mula mengigit saya masa menyusu.

Gambar rekod: Susah nak amik gambar gigi dia ni. Tunggu tidur, baru dapat


02 Julai 2012

Tiada Projek Deko Minggu Lepas

Salam dan hai

Minggu lepas, tiada projek rumah dapat dijalankan pasal tak sempat sangat-sangat. Sabtu ada di rumah mertua separuh hari, dan Ahadnya keluar ke Mines mencari kain ela. Petang tu pulak, kena siapkan menu potluck untuk kawasan rumah. Ada doa selamat sempena nak menyambut kedatang Ramadhan.

Menu paling mudah, puding roti Butterscotch.

Resepi saya ambil daripada blog masakan kegeraman (pasal gambarnya cantik-cantik!!) dan kegemaran saya Masam ManisResepi amik daripada sini, cuba saya tukar roti biasa kepada roti butterscotch dan saya letak topping butterscotch, amik daripada resepi Chef Wan.

Pernah cuba resepi ni sekali masa potluck opis dan sambutannya menggalakkan, jadi buat ni semula untuk menu last minit yang tak ada banyak masa sangat

Letak dalam kotak kecil siap-siap, senang tetamu nak makan